Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, speelt een hele belangrijke rol in ons lichaam en is nodig bij verschillende processen. Het is algemeen bekend dat vitamine B12 essentieel is voor een goede gezondheid. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot een lange lijst aan nare symptomen en gezondheidsproblemen. Gelukkig kan een B12-tekort goed worden behandeld met B12-injecties. Helaas bestaat er veel verwarring over het belang van het meten van de B12-waarde tijdens de behandeling. Want is het dan nog wel nodig om je B12-waarde te laten testen als je deze injecties krijgt? In dit artikel zullen we op deze vraag ingaan.
Hoe werken B12-injecties?
Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen hoe B12-injecties nou precies werken. De injecties bevatten een hoge dosis B12, die direct in de spier (bovenbeen of bovenbil) wordt geïnjecteerd. Hierdoor omzeil je het spijsverteringsstelsel, waar normaal gesproken B12 uit de voeding wordt opgenomen.
De B12-injecties zorgen ervoor dat je lichaam in de spier een depot van B12 opslaat wat in kleine hoeveelheden kan worden afgegeven aan het lichaam. De rest wat je op dat moment niet nodig hebt, plas je weer uit. Overdoseren kan niet niet. Bij het hebben van een B12-tekort is het nodig dat je lichaam altijd kan beschikken over voldoende B12. Dit doe je door frequent te injecteren.
De behandeling van een B12-tekort kun je vergelijken met een pan waar gaten in zitten. Of de welbekende lekke emmer. Je zult frequent moeten injecteren om de ‘pan’ gevuld te houden. Luister hiervoor naar je lichaam en laat je daarbij niet leiden door de hoge B12 waarden in je bloed door de injecties.
Stijgen van bloedwaarden
Al na 1 injectie gaat de bloedwaarde stijgen. Maar dat wil niet zeggen dat het tekort hiermee is aangevuld! Sterker nog de B12 is nodig in weefsels, dus alleen een hoge bloedwaarde zegt niks over je herstel. Veel artsen gaan hiermee nog eens de fout in. Na een korte behandeling van een x aantal injecties, laten ze de patiënt bloedprikken. Je raadt het vast al, de bloedwaarde is dan torenhoog. Voor de arts kan dit een reden zijn om de patiënt te laten stoppen met de behandeling. Dit met allerlei nare gevolgen voor de patiënt die heel snel weer terugvalt.
B12 waarde testen tijdens behandeling met injecties
Wanneer je regelmatig B12-injecties krijgt, is het dan ook niet nodig om je B12-waarde te laten bepalen. De reden hiervoor is dat de geïnjecteerde B12 de directe bron is van de stijging van het B12 in je bloedbaan. Het meten van je B12-waarde zou dan geen toegevoegde waarde hebben, omdat je lichaam al voldoende B12 ontvangt via de injecties.
Het is vergelijkbaar met het meten van water in een emmer nadat je er al een volle gieter water in hebt gegoten. Het heeft geen zin om het watergehalte nogmaals te meten, omdat je al voldoende hebt toegevoegd.
Het meten van de B12-waarde tijdens de behandeling is daarom niet zinvol. De waarde zal namelijk hoog zijn door de injecties, ongeacht of het daadwerkelijke tekort is aangevuld. Het is veel belangrijker om naar de klachten te kijken. Zoals bijvoorbeeld hoe jij je voelt en of je merkt dat de klachten verminderen. Dit zijn veel betere graadmeters voor een effectieve behandeling.
MMA en homocysteïne
Ook het testen van de MMA / homocysteïne waarde na het gebruik van injecties is niet bedoeld om de effectiviteit van de behandeling te meten. Het is slechts een bevestiging dat de behandeling aanslaat en het tekort aan vitamine B12 wordt aangevuld. Het stoppen met de behandeling op basis van deze waarden is dan ook niet juist. In werkelijkheid is het herstellen van de weefsels een langdurig proces en kunnen de klachten nog lang aanhouden, zelfs als de bloedwaarden weer normaal zijn.
Kosten B12 onderzoek
Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat het bepalen van je B12-waarde niet geheel zonder kosten is. Bloedonderzoeken hebben altijd een prijskaartje en kunnen in sommige gevallen behoorlijk prijzig uitvallen. Aangezien het je dus niks zal opleveren is het zonde van het geld.
Het abrupt stoppen van de behandeling, terwijl de oorzaak van het tekort niet is weggenomen, is geen juiste aanpak en kan leiden tot terugkerende klachten.
Voor de patiënten is het daarom belangrijk om geduld te hebben en de behandeling voort te zetten, zelfs als de bloedwaarden al in orde zijn. Het afbouwen van de injecties moet stap voor stap gebeuren, waarbij goed gekeken wordt naar de individuele klachten en behoeften van de patiënt.
B12 waarde testen bij injecties
Als je regelmatig B12-injecties krijgt, is het onnodig om je B12-waarde te laten bepalen. De injecties zorgen voor voldoende B12 in je lichaam en laten de bloedwaarde stijgen. Het brengt extra kosten met zich mee zonder dat het waarschijnlijk nieuwe informatie oplevert. Het herstel op weefselniveau kan lang duren, zelfs als de vitamine B12-waarde normaal is. Vertrouw dus op de behandeling en focus op het herstel van je B12-tekort.
Vitamine B12-tekort de slopende sloper
Al met al is het dus vaak onnodig om je B12-waarde te laten bepalen als je injecties krijgt. De nadruk moet liggen op het voortzetten van de behandeling totdat de klachten grotendeels zijn verdwenen, in plaats van alleen de biochemische waarden te beoordelen. Zie ook de NHG-richtlijn ’testen is niet zinvol’ en het document: valkuilen bij diagnostiek en behandeling.
Meer lezen
- Kennisbank B12-tekort
- Wat is een vitamine B12-tekort? En hoe kun je dit herkennen?
- Waarom het slikken van B12 een vitamine B12-tekort kan verdoezelen