Veelgemaakte fouten behandeling B12-tekort

Veelgemaakte fouten bij de behandeling van een functioneel vitamine B12-tekort

De behandeling van een functioneel vitamine B12-tekort lijkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dat er regelmatig fouten worden gemaakt. Deze fouten kunnen de effectiviteit van de behandeling verminderen. Zo kan het lijken dat de patiënt maar niet goed opknapt terwijl het dus in werkelijkheid aan de behandeling ligt wat niet helemaal goed gaat.

Behandeling van vitamine B12-tekort: Veelvoorkomende fouten

Een van de meest gemaakte fouten is het niet starten met de aanvangsdosering van twee injecties per week gedurende minstens vijf weken. Dit regime is erop gericht om de weefselvoorraden aan vitamine B12 snel aan te vullen. Het in één keer overgaan op de onderhoudsdosering, zonder dat de klachten voldoende afgenomen zijn, is een andere veelvoorkomende misstap. Het lichaam heeft tijd nodig om de vitamine op te nemen en te verwerken.

Tijdelijk stoppen

Eveneens onjuist is het tijdelijk stoppen na enkele injecties om de waarde te bepalen, of het meten van de bloedwaarde na enkele injecties om te kijken of de behandeling ‘aanslaat’. De serumconcentratie van B12 kan misleidend zijn; het zegt dus weinig over de effectiviteit van de behandeling op weefselniveau en kan dus niet gebruikt worden als enige maatstaf voor het succes van de behandeling of als reden om de behandeling te staken.

Overdosering

De mythe dat overdosering van B12 mogelijk is, houdt ook stand ondanks dat het een wateroplosbare vitamine is waarbij het teveel gewoon kan worden uitgeplast. Daarbij wordt soms gekozen voor behandeling met pillen in plaats van injecties, wat alleen doeltreffend is bij specifieke groepen (inname probleem) die in staat zijn om de orale vorm goed op te nemen. Lees voor meer informatie over de gemaakte fouten het B12 deficiëntie Ebook voor de patiënt.

Ebook

Vitamine B12-tekort de slopende sloper

Verder meldt het B12 Institute als valkuil dat patiënten soms stoppen met injecties wanneer symptomen in eerste instantie verergeren of wanneer labwaarden ‘normaal’ lijken. Beide zijn onjuiste redenen om de behandeling te beëindigen en kunnen leiden tot het terugkeren of verergeren van symptomen. Ook tijdens de zwangerschap en ongeacht of de oorzaak van het tekort bekend is of niet, is het noodzakelijk om door te gaan met de behandeling.

Injecties

Ook is het goed om alert te zijn op de injecties. En dan met name of de juiste materialen worden gebruikt. Dus dat de juiste naaldlengte wordt gebruikt op de juiste plek waar geïnjecteerd hoort te worden. In de bil of het bovenbeen met een naald van 40 mm in de spier dus intramusculair.

Veelgemaakte fouten behandeling B12-tekort

Het gaat nog te vaak mis tijdens de behandeling van een vitamine B12 tekort. Hierbij de meest gemaakte fouten nog even op een rijtje gemaakt door Henk de Jong:

  • Niet starten met de aanvangsdosering van twee injecties per week gedurende minimaal vijf weken
  • Na de aanvangsdosering in een keer overgaan op de onderhoudsdosering zonder dat de klachten voldoende afgenomen zijn
  • Na enkele injecties tijdelijk stoppen en daarna de waarde bepalen
  • Na enkele injecties de waarde meten om te kijken of de behandelng “aanslaat”
  • Denken dat er met B12 overgedoseerd kan worden
  • Behandelen met pillen in plaats van injecties
  • Stoppen met injecties omdat na de eerste injecties de klachten verergeren
  • Stoppen met de injecties omdat de waarde weer goed is
  • Stoppen met de injecties omdat de waarde te hoog is
  • Stoppen met de injecties omdat de patiënt in verwachting is
  • Stoppen met de injecties terwijl de oorzaak onbekend is of niet hersteld

Henk de Jong

Al met al is een correcte behandeling van vitamine B12-tekort nodig voor een goed herstel. Het vereist een nauwgezette aanpak waarbij bovenstaande veelgemaakte fouten vermeden zouden moeten worden. Een zorgvuldige monitoring en aanpassing van de behandeling door een professional die kennis heeft van de complexiteit van B12-tekort, blijft hierbij dan ook zeer belangrijk! Ga daarom als je er niet uitkomt met je huidige arts naar het B12 institute in Rotterdam of Nuevo Care in Heerhugowaard.

Meer lezen

2 reacties

  1. Hallo ik wilde graag reageren
    Ik heb een vit b12 tekort allang
    Mijn dokter vond het niet meer nodig om injecties te geven 2jaar geen injecties gehad
    Begonnen met 6injecties daarna overgegaan bij de b12 kliniek en injecties gekregen 2xper week daarna 1keer per week
    Ik heb vreselijke bijwerkingen ben al meer dan 5maanden bezig en heb nu 1xper week maar de bijwerkingen blijven aanhouden
    Hartkloppingen koud trillen kloppen maag zijkant onder ribben naar in je hoofd worden Ongeloofelijk oorsuisen verlamming gevoel hoofd uitklaar barsten gevoel naar worden elke keer na een injectie de volgende dag ik had soms het gevoel dat ik het aan me hart had ik kon niks meer dat is nu na 5maanden nog zo ik raak hier echt van in paniek vind het vreselijk lijkt wel of ik dood ga heb meer maagklachten ben over gegaan op centrafarm nu 1injectie gehad en was ook weer hondsberoerd had altijd centrafarm maar kreeg Takeda nu weer centrafarm maar het lijkt niet aan te slaan heb ook veel pijn in me ruggengraat of dat omval
    Het lijkt of ik verslechterd ben ik weet me geen raad meer

    1. Hallo Linda, Hartelijk dank voor jouw reactie. Wat naar om te lezen dat je je zo slecht voelt. Hoe was dat toen je 2x per week injecties kreeg? Knapte je toen op? En waarom is er besloten om af te bouwen naar 1x per week?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *