Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof. Een tekort aan B12 kan een lange lijst met vage klachten geven en leiden tot uiteenlopende gezondheidsproblemen. Een functioneel vitamine B12-tekort is een toestand waarbij het lichaam te kampen heeft met een tekort aan vitamine B12 op cellulair niveau, ondanks dat bloedwaarden normaal kunnen lijken.
Mensen met een functioneel B12-tekort ervaren vaak symptomen zoals vermoeidheid, neurologische klachten, en bloedarmoede, wat wijst op het belang van effectieve diagnose en behandelmethoden voor deze aandoening. Maar wat is een functioneel vitamine B12-tekort precies en hoe kun je het herkennen?
Functioneel vitamine B12-tekort
Een functioneel vitamine B12-tekort is een complexe aandoening waarbij er nog wel voldoende vitamine B12 in het bloed (serumwaarde) aanwezig lijkt te zijn maar waarbij er wel degelijk een tekort in de weefsels van het lichaam is. Dit geeft vervolgens de klachten en schade aan de weefsels. Een tekort kan met name ontstaan door een verstoring in de opname of tijdens het transport van vitamine B12 in het lichaam.
De B12-waarde in het bloed kan dan nog binnen de referentiewaarden liggen. Maar dan kunnen er nog heel goed klachten zijn door een functioneel tekort. Het bloed is maar een transportmiddel en de waarde geeft een ruwe indicatie over de B12-status. Al met al is het een complex proces. Wat vaak lastig aan te tonen is door de patiënt. Dit komt doordat veel artsen alleen maar kijken naar de B12 bloedwaarden en niet alles wat afwijkt is te meten.
Meest voorkomende oorzaken
Een van de meest voorkomende oorzaken van een functioneel vitamine B12-tekort is Addison-Biermer, een ziekte waarbij de maagwand geen voldoende intrinsieke factor produceert. Intrinsieke factor is een eiwit dat nodig is voor de opname van vitamine B12 in de darmen. Zonder voldoende intrinsieke factor kan het lichaam vitamine B12 niet goed opnemen, zelfs als er voldoende in de voeding aanwezig is.
Andere oorzaken van een functioneel vitamine B12-tekort kunnen o.a. zijn:
- Darmproblemen zoals de ziekte van Crohn of coeliakie,
- Medicatie die de opname van vitamine B12 blokkeert, zoals bepaalde maagzuurremmers,
- of een tekort aan bepaalde enzymen die nodig zijn voor de omzetting van vitamine B12 in een actieve vorm.
De symptomen van een functioneel vitamine B12-tekort kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van het tekort en de duur van de symptomen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn vermoeidheid, zwakte, duizeligheid, tintelingen in handen en voeten, geheugenproblemen en stemmingswisselingen. Als een functioneel vitamine B12-tekort niet op tijd wordt behandeld, kunnen de symptomen verergeren en kunnen er ernstige neurologische complicaties optreden die mogelijk niet meer te herstellen zijn.
Diagnose
De diagnose van een functioneel vitamine B12-tekort kan worden gesteld door middel van bloedonderzoek waarbij het vitamine B12-gehalte en andere aanvullende bloedwaarden worden bepaald, zoals MMA en Homocysteïne. Daarnaast hoort een arts ook te kijken naar de symptomen van de patiënt en eventuele risicofactoren zoals maag-darmproblemen.
De behandeling van een functioneel vitamine B12-tekort bestaat meestal uit het toedienen van vitamine B12-supplementen, in de vorm van injecties of tabletten. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om de onderliggende oorzaak van het tekort aan te pakken, zoals het behandelen van pernicieuze anemie of het aanpassen van het dieet bij darmproblemen.
Het is belangrijk om een functioneel vitamine B12-tekort tijdig te behandelen om onomkeerbare schade te voorkomen. Als je denkt dat je symptomen van een vitamine B12-tekort hebt, neem dan contact op met je (huis)arts voor een diagnose en passende behandeling.
Vitamine B12-tekort de slopende sloper
Met de juiste behandeling en een gezonde levensstijl kunnen de symptomen van een functioneel vitamine B12-tekort vaak goed worden behandeld.
Hallo
Twee jaar geleden heb ik de diagnose pernicieuze anemie gekregen omdat ik te grote rode bloedcellen had ( en veel klachten) Sindsdien zit ik aan de vit b12 injecties en voel me wel een stuk beter maar nog zeker niet goed. Vraag: kan je pernicieuze anemie hebben terwijl je maag goed is en je intrinsuc factor ook? Of heet het dan anders en wat kan dan het probleem zijn? Iets met vitamine b12 maar ik begrijp niet hoe het dan werkt. Mijn huisarts snapt er al helemaal niks van…..mijn maag en IF zijn goed maar iets werkt er niet goed.
Hallo Daniëlle, toen je twee jaar geleden de diagnose kreeg, had je toen ook een lage HB? En hoe vaak krijg je nu injecties? Weet je ook wat je foliumzuur waarde is? Ook dat kan namelijk een rol spelen bij het herstel. Lees ook even het ebook. Hoofdstuk 5 en 17 geven antwoorden op een aantal vragen die je stelt.