Artikel in de Eemsbode

Beginpagina

Laatste aanpassing: 17-05-14

Artikel over kinderen en vermoeidheid in de Eemslander van 8 april 2009


Het artikel van de kinderarts mevrouw dr. E. Groninger
(Met dank aan Marion die me dit toestuurde)

Ik heb hierop gereageerd omdat kinderen waarbij geen oorzaak wordt gevonden uiteindelijk de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom krijgen. Als in deze gevallen niet naar de B12-status gekeken wordt, dan lopen de kinderen met een B12-probleem  een groot risico op blijvende schade.

Op 11 april onderstaande mail verstuurd.
Geachte mevrouw/mijnheer,

Ik schrijf u naar aanleiding van het artikel in de Eemslander van 8 april j.l. over vermoeidheid bij kinderen.

Wat ik mis in dit artikel is een oorzaak die ook intense vermoeidheid, (spier)pijn en nog een aantal andere symptomen kan veroorzaken.
Ik bedoel de ziekte, waarbij specifiek de vitamine B12 niet meer goed wordt opgenomen als gevolg van een permanente opnamestoornis. (ziekte van Addison-Biermer)

Als er bij vermoeidheid bij kinderen niet naar de B12-status gekeken wordt, dan lopen deze kinderen de kans als CVS-patiënt naar huis gestuurd te worden. En dan gaat het niet vanzelf weer over, erger nog, het zal steeds slechter gaan met een grote kans op blijvende schade. Bij deze kinderen behoort dan zo snel mogelijk gestart worden met B12-injecties en deze behandeling zal voor de rest van hun leven nodig zijn.
Soms is er duidelijk sprake van een erfelijke factor en heeft b.v. de moeder dit en enkele van haar jonge kinderen. De kinderen hebben soms het geluk dat hun moeder eerder met dit bijltje gehakt heeft, waardoor de moeder direct de mogelijke oorzaak bij de kinderarts op tafel kan leggen. Als de moeder hier niet mee bekend is, dan kan dit een langdurige lijdensweg worden. Een weg die erg moeizaam kan worden voor moeder en kind omdat deze B12-deficiënte kan bestaan bij een niet-afwijkend bloedbeeld en bij laag-normale B12-waarden in het bloed.

Ik wil u er op wijzen dat de hematoloog/kinderarts dr. Tamminga van het UMCG met regelmaat deze kinderen op zijn spreekuur ziet. Daarom had ik graag in het bewuste artikel ook deze mogelijke oorzaak van vermoeidheid gelezen.
Onder deze mail twee links met meer informatie over kinderen met een B12-tekort.

Met vriendelijke groet,

Henk de Jong
Groningen

http://www.stichtingb12tekort.nl/kinderen.htm

http://home.kpn.nl/hindrikdejong/kind.htm
Dit antwoord gekregen:
Beste meneer de Jong,

Hartelijk dank voor uw reactie op het kranten-artikel over vermoeidheid in de kindergeneeskunde.

U noemt een voorbeeld van een diagnose die mogelijk kan zijn bij patiënten met vermoeidheid, namelijk vitamine B12 tekort. U wijst er terecht op dat de klachten bij vitamine B12 tekort niet altijd typisch zijn zoals de bekende megaloblastaire anemie. Ik denk dat het daarom juist zo belangrijk is dat het onderzoek naar vermoeidheidsklachten begint met een uitgebreid vraaggesprek waarin zoveel mogelijk over bijkomende klachten bekend wordt. Als er aanleiding toe is, kan bij het aanvullende onderzoek zeker ook naar vitamine B12 gekeken worden.

Het was voor de overzichtelijkheid van het artikel niet de bedoeling om een uitputtende lijst van diagnoses te geven. Ik heb meer geprobeerd om enkele aansprekende voorbeelden te noemen bij de verschillende onderzoeken die de kinderarts kan inzetten.

Ik weet uit eigen ervaring dat Dr. Tamminga patiënten ziet met vitamine B12 tekort; tot vorig jaar was ik een van zijn directe collega's en heb ik ook zelf enkele patiënten op de polikliniek gezien.

Nogmaals hartelijk dank voor uw aanvullingen en voor de link naar de zeer informatieve site van de Stichting Vitamine B12 tekort,

Met vriendelijke groet,

Mevr. Dr. E. Groninger, kinderarts OZG, lokatie Lucas en Delfzicht
Een antwoord waar ik dik tevreden mee ben.

 | Naar de beginpagina |