Het incompetente en ziekmakende B12 project in West Brabant

Jan. 2018. In West Brabant is een groep zorgverleners gestart met een actie om mensen met B12-tekort zoveel mogelijk op tabletten over te zetten. Het hele verhaal ademt het idee dat de injecties veelal onnodig zijn en dat er teveel op B12 geprikt wordt en dat er nogal wat overdiagnostiek zou zijn.

Gezien de grote B12-reserve bij gezonde mensen krijg je niet zomaar een tekort, zelfs niet door een deficiënt dieet. Veel plantaardige voedingsmiddelen zijn tegenwoordig verrijkt met B12.
Ontstaat er dan een tekort, dan is dat in bijna alle gevallen te wijten aan een fout in de opname van B12. Gezien de complexiteit van het opnametraject is vaak niet precies een oorzaak aan te wijzen. Het probleem ontwikkelt zich vaak sluipenderwijs en daardoor wordt de diagnose gemakkelijk gemist. Te laat of ondermaats behandeld kan dit blijvende (neurologische) schade veroorzaken. Denk aan de gecombineerde strengziekte. Experimenteren met de behandeling is daarom uit den boze, in het belang van de patiënt. De kans op blijvende schade is levensgroot en zal met laboratoriumonderzoek niet aantoonbaar zijn, maar zal wel veel onnodige zorgvraag genereren. En kosten dus.
Er bestaat geen enkel bewijs dat de orale behandeling net zo effectief is als de vanouds geruikte injecties. Dus niet in elke situatie en op elke leeftijd. Ook jonge kinderen kunnen hieronder lijden. Men baseert zich op wat anderen zeggen en als je bij de bron komt, dan blijken het kleine kortdurende onderzoeken te zijn geweest die geen algemeen bewijs leveren.

Na injecties of orale suppletie zegt de B12-waarde niets over het effect van de behandeling. Dit is al jaren bekend en toch praat men hier over controle van de suppletie via laboratoriumonderzoek. En het feit dat men de overdiagnostiek noemt omdat  60% wordt aangevraagd buiten het anemieprotocol, bevestigt de onkunde. Het is genoegzaam bekend dat veel mensen met een functioneel B12-tekort, en klachten hierdoor, geen anemie hebben (plm 80%). Het genoemde protocol is hierbij dus helemaal niet relevant! Hier blijkt dat de kennis en ervaring op dit gebied ver onder de maat is.
In de flyer wordt de patiënt ook nog bang gemaakt voor de "pijnlijke" injecties. Het maakt het beeld compleet.

Hoe kan het beter voor de patiënt èn met lagere zorgkosten. Win-win oplossing
Dokters, zorg dat je je goed laat informeren door collega's die hier ruime ervaring mee hebben. Zorg dat je geen diagnose B12-deficiëntie mist. Het missen of fout behandelen kan leiden tot blijvende schade en invaliditeit.
De juiste behandeling is met de goedkope B12 injecties. De patiënt voelt hoe vaak deze gezet moet worden en probeer dat niet met labwaarden te ontkennen.

Start een project om deze patiënten te leren zichzelf te injecteren. Dit zal zorgkosten besparen en de patiënt hoeft dan ook niet steeds naar de dokterspraktijk. De patiënt en de zorgverzekering zullen er wel bij varen.


Flyer

Antwoord op de vele mailtjes:

Van een aantal mensen, waaronder u, heb ik een bericht gekregen waarin zorgen en gevoelens van verontwaardiging worden uitgesproken over de campagne rondom Vitamine B12 in West-Brabant.  
Het is goed dat u als patiënt (of naaste van een patiënt) uw stem laat horen. Hiermee onderstreept u het belang van een juiste behandeling van mensen bij wie een tekort aan Vitamine B12 is geconstateerd. Dat is ook wat alle betrokken huisartsen, specialisten, apothekers, klinisch chemici en verzekeraar belangrijk vinden. Een juiste behandeling is maatwerk, namelijk gericht op een positief effect van de behandeling voor de betreffende patiënt. Het tekort moet worden aangevuld zodat klachten verdwijnen. Bij de meeste patiënten volstaat dit met orale medicatie, maar voor sommige patiënten zijn injecties noodzakelijk omdat ze door een bepaalde oorzaak de stoffen niet via voeding kunnen opnemen. Artsen zullen dus patiënten bij wie dat nodig is, met injecties (blijven) suppleren. Alleen als orale medicatie volstaat zullen artsen de patiënt de keuze voorleggen om niet langer injecties te laten zetten maar om te overwegen op pillen over te stappen. Met laboratoriumonderzoek zal het effect van de suppletie worden gemeten. De strekking van de campagne is dan ook ‘oraal als het kan, injecties als het moet’. De keuze ligt uiteindelijk bij de patiënt. Voorop staat dat patiënten de juiste behandeling krijgen waarbij de zorg en de medicatie zo doelmatig als mogelijk wordt ingezet. Met deze campagne vinden artsen dat ze er ook zelf alert op moeten blijven om patiënten niet onnodig te injecteren als met pillen hetzelfde resultaat voor de patiënt kan worden bereikt. Uw zorgen en gevoelens van misnoegen zal ik onder de aandacht brengen van de medici die richting geven aan de regionale campagne. 
Met vriendelijke groet, 

Dominiek Rutters 
Programma Manager Verbonden in Zorg

 

Meer over B12 om snel even te printen

Bron: http://home.kpn.nl/hindrikdejong/

Henk de Jong 2018