Kinderen met vitamine B12-deficiëntie.

Het B12-probleem zit bij je in de familie en je denkt dat jouw kind dit ook zou kunnen hebben, dan heb je hier enige handvaten voor onderzoek.

Het kind kan hierdoor een groei- of ontwikkelingsachterstand hebben. Ook hoofdpijn, concentratieproblemen (ADHD-achtige klachten/autistisch gedrag), prikkelbaar, stram in de benen, vermoeidheid.
Depressie, pijn op de borst, pijn in de benen en een zwaar gevoel in de ledematen, tintelingen in voeten/benen en/of handen, flauw vallen, er erg wit uitzien. Afwijkend gedrag.
Het klachtenpatroon kan nogal divers zijn en niet bij elk kind gelijk.

Belangrijk advies: Geef het kind geen vitaminepillen waarin B12 of foliumzuur zit. Dit verdoezelt het eventuele B12-tekort en frustreert daardoor deze diagnose. Ook een of enkele B12-injecties maken een goede diagnose niet meer mogelijk.

Wees er op verdacht dat men er binnen de medische wereld niet zo mee bekend is dat kinderen ook B12-deficiëntie kunnen hebben. Kijk hier voor meer informatie.
Met hulp van deze informatie kun je zelf min of meer de regie hierbij in de hand houden.

Laat je kind in elk geval testen op serum B12, Actief B12, MMA (methylmalonzuur) en tHcy (homocysteïne).  Standaard bloedonderzoek, foliumzuur, B6, ferritine en vitamine D.
De ondergrenzen voor B12 zouden voor kinderen hoger moeten zijn dan de ganbare grens. En de bovengrenzen voor MMA en tHcy zouden lager moeten liggen. Dus onder de 20 jaar. Echter er zijn geen labs die deze grenzen specifiek voor kinderen bepalen. 

Door de referentiewaarden van volwassenen te gebruiken bij kinderen zal er eerder een B12-tekort over het hoofd worden gezien. Het is dan zaak om naar de trend te kijken. Een keer testen en het probleem uitsluiten is dus niet de weg. Dan b.v. een half jaar later deze tests herhalen en naar de trends van B12, MMA en tHcy kijken. Een daling van B12 en een stijging van MMA en/of tHcy maakt een functioneel B12-tekort aannnemelijk.
Voor een goede beoordeling deze tests steeds in het zelfde laboratorium laten doen.

Het gebeurt soms dat een voldoend hoge B12 in een tijdsbestek van enkele maanden tot enkele jaren enorm gaat zakken. Dat kan bij een leeftijd van 4 jaar zijn, maar ook wel bij 14 jaar.

Testen op IF-antistoffen kan zinvol zijn, maar bij veel kinderen is deze test negatief. Dit laatste sluit een B12-probleem niet uit. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk van dit probleem, dus niet altijd zijn deze antistoffen positief. Zoals b.v. bij het Imerslund-Gräsbeck syndroom. Met genetisch onderzoek kan de diagnose Imerslund-Gräsbeck gesteld worden.

Niet te gemakkelijk dit uitsluiten
Omdat een onbehandelde B12-deficiëntie enorme problemen kan veroorzaken is het zaak om de diagnose niet te gemakkelijk uit te sluiten. Als er door het tekort schade is ontstaan, dan is dat niet meer te herstellen.
Het kind kan in de fase zitten dat het tekort zich ontwikkelt, maar de uitslagen nog binnen de referenties vallen.
Bovendien als de klachten hier wel aan doen denken en het probleem in de familie zit dan is de kans groot dat dit speelt. Vooral al er geen andere oorzaak van de klachten gevonden kan worden.
Laat het kind in elk geval geen B12 slikken, het zal de diagnose verdoezelen en dan wordt het echt een ramp.
Overweeg een proefbehandeling
Omdat er (nog) geen bovenwaarden zijn voor MMA en tHcy bij kinderen kan een funtioneel B12-tekort niet gemakkelijk uitgesloten worden. Bovendien is de trend in de voorgaande tijd bij deze waarden veelal niet bekend. Er kan al lang een stijgende trend aan de gang zijn.
Als de klachten niet door een andere oorzaak te verklaren zijn en als B12-tekort in de familie voorkomt, dan is een proefbehandeling met injecties te overwegen.
Het is dan zaak om met twee injecties per week te starten en na vier weken de MMA en tHcy te herhalen. Aan de daling (normalisering) van een of beide kan een B12-tekort dan bevestigd worden.
NB Het risico op (blijvende) schade is bij niet behandelen vele malen groter dan bij onnodig behandelen. Pas dus op met "expectatief beleid"!!!

Blijkt het kind een B12-tekort te hebben terwijl het voldoende B12 via de voeding binnenkrijgt, dan is er sprake van een opnameprobleem. Geen enkele test kan het tegendeel bewijzen.
Neem in deze situatie geen genoegen met B12-tabletten. Al beweert een dokter dat het met tabletten ook kan, ga niet akkoord!

In het geval van een opnameprobleem is de behandeling met injecties. Starten met twee injecties per week totdat het duidelijk veel beter gaat. Daarna minderen op basis van de klachten, maar uiteindelijk nooit minder dan een injectie per maand voor de rest van het leven. De ervaring is dan veel kinderen lang (soms tot twee jaar) op twee injecties per week moeten blijven voordat er langzaam geminderd kan worden.
Na vier weken is het zinvol om de tests op  MMA en tHcy te herhalen. Als een of beide duidelijk zijn gezakt (genormaliseerd), dan wordt hiermee het B12-probleem extra bevestigd. Tijdens de behandeling is testen op B12 niet relevant.

Meer over B12 om snel even te printen

Bron: http://home.kpn.nl/hindrikdejong/

Henk de Jong 2017