Onderzoek naar het effect van orale B12 en foliumzuur ter voorkoming van fracturen

Terug

Laatste aanpassing: 16-03-11

Vitamine B12 en foliumzuursuppletie voor het voorkomen van fracturen bij oudere mensen.

Achtergrond van het onderzoek (citaat CCMO)
Osteoporotische fracturen zijn een groot gezondheidsprobleem in geïndustrialiseerde landen. Dit probleem wordt groter naarmate de bevolking meer vergrijst. Daarom is er een groeiende vraag naar economische en lage-risico strategieën voor de preventie van osteoporose en fractuurrisico. Op het gebied van voeding hebben calcium en vitamine D veel aandacht gekregen.
Recent onderzoek laat echter zien dat B-vitaminen ook gerelateerd zijn met fractuurrisico. Er komt steeds meer bewijs dat verhoogde homocysteine spiegels een risicofactor zijn voor verhoogde fractuurincidentie. De meest voorkomende oorzaak voor verhoging van homocysteïne spiegels is een slechte B-vitamine status. Dit geldt met name voor vitamine B12 en foliumzuurstatus. Zodoende is er een rol voor zowel homocysteine als vitamine B12/foliumzuur in het biologische mechanisme dat gerelateerd wordt aan fractuurincidentie.
Op oudere leeftijd is de prevalentie van hyperhomocysteïnemie en vitamine B12 deficiëntie erg hoog (~50%). Deze spiegels kunnen op een eenvoudige wijze genormaliseerd worden met behulp van foliumzuur- en vitamine B12-suppletie.
Zowel in vitro studies als epidemiologische studies in verschillende onderzoeksgroepen onderschrijven de relatie van homocysteïne met botkwaliteit. Een consortium van de Universiteiten van Erasmus, VU en Wageningen liet in twee grote cohorten zien dat oudere Nederlandse deelnemers in het hoogste kwartiel een twee keer zo hoog risico hadden om een fractuur op te lopen dan deelnemers in de overige drie kwartielen. Een Amerikaanse studie bevestigde deze resultaten. 
Ongeacht het biologische mechanisme, dienen de effecten op fractuurincidentie door middel van het verlagen van homocysteïnespiegels met behulp van vitamine B12 en foliumzuur suppletie aangetoond te worden in goed opgezette interventieonderzoeken. 
In het voorgestelde onderzoek heeft het consortium als doel om het effect van B-vitamine suppletie op fractuurincidentie te onderzoeken bij ogenschijnlijk gezonde deelnemers van 70 jaar en ouder in een dubbel-blind, placebo-gecontroleerd en gerandomiseerd interventie-onderzoek. Nederland is een zeer geschikte locatie aangezien er op dit moment nog geen foliumzuurverrijking in voedsel plaatsvindt. 

Doel van het onderzoek (citaat CCMO)
Het bepalen van de effectiviteit van orale suppletie van vitamine B12 en foliumzuur in de preventie van fracturen. 

Voornaamste inclusiecriteria
Leeftijd: 70 jaar en ouder
tHcy: nuchtere plasma Hcy spiegel > 15 µmol/L en < 50 µmol/L

Dit z.g. "B-proof" onderzoek wordt uitgevoerd door de Wageningen Universiteit. Meer info

Opmerkingen over dit onderzoek
Mensen mogen pas aan dit onderzoek meedoen als hun homocysteïne verhoogd is, tot zeer hoog.
De tHcy wordt normaliter door artsen gebruikt als marker bij een B12-tekort op weefselniveau.
De homocysteïne kan n.l. verhoogd raken door o.a. een B6-, B12- en foliumzuurtekort. 
De opname van B12 is ingewikkeld en afwijkend van de andere vitaminen en mineralen. Hierdoor kan dit op diverse punten in de opname fout gaan door een defect in dit traject. Er is dan sprake van een opnameprobleem wat niet zondermeer met orale B12 of voeding opgelost kan worden.
Bij homocysteïnewaarden van boven de 15 µmol/l bestaat er een grote kans dat er sprake is van een B12-tekort en een mogelijk opnameprobleem. In die gevallen zal orale B12 niet voldoende effect hebben, want deze patiënten horen injecties te krijgen. Bovendien kan het foliumzuur wat men ook krijgt zelfs bepaalde B12-klachten doen verergeren. 
Een bijkomend probleem is dat de B12-waarde wel iets gaat stijgen, hierdoor wordt de werkelijke diagnose ook nog voor lange tijd vooruit geschoven, wat een zeer kwalijk zaak kan zijn voor dit deel van de patiënten.
De instelling die het onderzoek uitvoert is van nature gericht op gezonde voeding en niet op een medisch probleem zoals dat kan voorkomen bij de opname van B12. Zoals hierboven aangegeven kan dat voor mensen met een B12-opnameprobleem wel eens negatief uitvallen.

| Naar de beginpagina |