Vitamine B12 opname darmen

Vitamine B12 en de darmen: Hoe darmziekten de opname kunnen verstoren

Vitamine B12 is een onmisbare vitamine voor ons lichaam want zonder deze vitamine zouden we namelijk niet kunnen leven. Deze vitamine speelt een grote rol in veel lichaamsfuncties. Maar wist je dat de gezondheid van je darmen een grote invloed heeft op hoe goed je lichaam vitamine B12 opneemt? In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen vitamine B12 en de darmen en welke factoren de opname van deze belangrijke vitamine allemaal kunnen beïnvloeden.

Vitamine B12 en de darmen

Ons lichaam heeft voornamelijk vitamine B12 nodig heeft voor energie, een gezond zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Onze darmen spelen een grote rol in de opname van vitamine B12. Zonder gezonde darmen kan ons lichaam deze vitamine niet goed opnemen, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Dit hele opname proces van vitamine B12 is zeer complex en kan beïnvloed worden door allerlei verschillende factoren, zoals:

  • Voeding,
  • De maag,
  • Medicijngebruik,
  • De samenstelling van de darmflora,
  • En de algemene darmgezondheid.

In dit artikel gaat het met name over de opname van de darmen want wanneer de darmen niet goed functioneren, kan dit leiden tot een vitamine B12-tekort. Zelfs als je voldoende binnenkrijgt via je voedingspatroon.

Hoe wordt vitamine B12 opgenomen?

Om te begrijpen waarom vitamine B12 en de darmen elkaar nodig hebben, is het goed om te weten hoe vitamine B12 door het lichaam wordt opgenomen. B12 zit in dierlijke producten. Na het eten van deze producten, begint het proces al in de maag, waar B12 zich bindt aan een eiwit genaamd ‘intrinsic factor’. Dit eiwit wordt door de maag geproduceerd en is nodig voor de opname van B12 in de dunne darm. Het gebonden complex reist via je spijsverteringskanaal naar het laatste deel van de dunne darm, het ileum genaamd, waar B12 uiteindelijk in de bloedbaan zal worden opgenomen.

De rol van de darmen bij de opname van Vitamine B12

De dunne darm, en specifiek het ileum, is de plaats waar vitamine B12 in de bloedbaan terechtkomt. Een gezonde darmwand en een goed functionerende darmen zijn daarom belangrijk voor de opname van B12. Eventuele schade aan de darmwand of problemen met de spijsvertering kunnen de opname van B12 negatief beïnvloeden. De lever heeft wel een voorraad om het lichaam te voorzien van b12. Maar als deze voorraad niet goed wordt aangevuld dan zal deze B12 voorraad in de lever op een gegeven moment dalen waardoor er klachten zullen ontstaan.

Factoren die de opname van Vitamine B12 beïnvloeden

Voordat B12 in de darmen opgenomen kan worden, kan er elders ook nog van alles misgaan in de verwerking van B12 uit de voeding. Er zijn verschillende factoren die de opname van vitamine B12 in de darmen kunnen beïnvloeden:

  • Darmgezondheid: Een gezonde darmflora en een intacte darmwand zijn nodig voor een goeie opname van B12. Problemen zoals ontstekingen of schade aan de darmwand kunnen de opname bemoeilijken.
  • Productie van Intrinsic Factor: Zonder voldoende intrinsic factor, geproduceerd door de maag, kan vitamine B12 niet worden opgenomen in de dunnen darm, wat uiteindelijk zal leiden tot een vitamine B12-tekort. Hoewel dit geen directe darmziekte is, beïnvloedt dit wel de opname van B12 via het spijsverteringssysteem.
  • Medicijnen: De opname van vitamine B12 in de darmen kan door verschillende medicijnen negatief worden beïnvloed. Deze medicijnen kunnen de opname van B12 in de dunne darm verstoren of de productie van de noodzakelijke intrinsieke factor verminderen. Wat ook weer kan leiden tot een B12-tekort.

Kijk voor meer oorzaken van een B12 deficiëntie op de website van het B12 instituut.

Darmziekten die de opname van vitamine B12 verstoren

Er zijn verschillende darmziekten en darmaandoeningen die de opname van vitamine B12 kunnen verstoren. Hierbij een aantal voorbeelden van de meest voorkomende:

1. Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door een reactie op gluten. Bij mensen met coeliakie raakt de darmwand beschadigd door de inname van gluten, waardoor de opname van voedingsstoffen, waaronder vitamine B12, verminderd wordt. De villi, de kleine vingervormige uitsteeksels in de dunne darm die helpen bij de opname van voedingsstoffen, kunnen beschadigd raken, wat leidt tot een verstoorde opname van voedingsstoffen.

2. Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte die elk deel van het spijsverteringskanaal kan aantasten, maar meestal de dunne darm. De ontsteking en schade aan de darmwand kunnen de opname van voedingsstoffen ernstig belemmeren, waaronder vitamine B12. Mensen met de ziekte van Crohn hebben vaak een tekort aan vitamine B12 door de beschadiging van het ileum, het deel van de dunnen darm waar B12 wordt opgenomen.

3. Bacteriële overgroei in de dunne darm

Een overmatige groei van bacteriën in de dunne darm kan de opname van vitamine B12 verstoren. Deze bacteriën kunnen B12 verbruiken voordat het in de bloedbaan wordt opgenomen, wat leidt tot een tekort. Deze aandoening, bekend als bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO), kan leiden tot een verschillende spijsverteringsproblemen en voedingstekorten.

4. Colitis ulcerosa:

Colitis ulcerosa is een chronische ontstekingsziekte van de dikke darm en het rectum, gekenmerkt door zweren en langdurige ontstekingen. Symptomen zijn onder andere buikpijn, diarree, en bloed in de ontlasting. Hoewel vitamine B12 meestal wordt opgenomen in de dunne darm, kan deze darmziekte wel de opname van vitamine b12 beïnvloeden. Dit komt doordat de ziekte de algehele darmgezondheid verstoort, waardoor het lichaam minder goed voedingsstoffen kan opnemen. Ook bij deze chronische darmontsteking kan de opname van B12 dus verminderd zijn.

5. Darmoperaties:

Bij sommige operaties wordt een deel van de dunne darm verwijderd, wat grote gevolgen kan hebben voor de opname van verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamine B12. De dunne darm bestaat uit drie delen: het duodenum (twaalfvingerige darm), het jejunum, en het ileum. Vitamine B12 wordt in het ileum opgenomen, dit is het laatste deel van de dunne darm. Wanneer dit stuk darm gedeeltelijk of volledig wordt verwijderd, kan dat uiteindelijk leiden tot een vitamine B12-tekort.

Symptomen van een vitamine B12-tekort

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een hele uitgebreide lijst aan symptomen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn vermoeidheid, zwakte, constipatie, verlies van eetlust, gewichtsverlies en neurologische problemen zoals tintelingen in handen en voeten. Langdurige tekorten kunnen zelfs leiden tot ernstige neurologische en cognitieve problemen, zoals geheugenverlies en depressie.

Diagnose en behandeling van Vitamine B12-tekort

Als er een vermoeden bestaat van een vitamine B12-tekort, kan de arts een uitgebreid bloedonderzoek laten afnemen, om op een vitamine B12-tekort te controleren. Bij een bevestigde diagnose bestaat de behandeling uit vitamine B12 injecties.

Daarnaast is het nodig dat de onderliggende oorzaak van het tekort ook wordt aangepakt. Voor mensen met één van de bovengenoemde darmziekten kan het noodzakelijk zijn om de ziekte onder controle te houden met behulp van medicatie en dieetaanpassingen.

Vitamine B12 en de darmen

Zoals je hebt kunnen lezen is de samenwerking tussen vitamine B12 en de darmen zeer complex. De gezondheid van de darmen speelt een grote rol bij de opname van deze vitamine. Darmziekten zoals bijvoorbeeld coeliakie, de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa kunnen de opname van vitamine B12 in de darmen verstoren, wat kan leiden tot een vitamine b12-tekort.

Ebook

Vitamine B12-tekort de slopende sloper

Als je vermoedt dat je een vitamine B12-tekort hebt of als je één van de hierboven genoemde darmziekten hebt, wees dan alert. Raadpleeg je arts voor verder advies en vraag om een uitgebreide bloedtest. Een tijdige diagnose en passende behandeling kunnen namelijk helpen om je klachten te verminderen en mogelijke complicaties te voorkomen.

Meer lezen

Let op: Dit artikel is bedoeld als algemene informatie en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een arts voor persoonlijk advies.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *