Artikel in de krant

Beginpagina

Laatste aanpassing: 17-05-14

Artikel over B12-tekort in het Dagblad van het Noorden van 3 januari 2009

Onderschat vitaminetekort
'Een ware hel om je zo jong zo'n wrak te voelen'

Vitamine B12-tekort komt vaker voor, de laatste jaren. Steeds meer artsen nemen de ziekte serieus en geven hun patiënten B12-injecties. Maar het is een vrij onbekende aandoening, en nog steeds worden veel patiënten met klachten het bos in gestuurd. Daar kunnen Natasja Oosterloo en Alida Katuin uit Groningen over meepraten.

GRONINGEN. Het zijn energieke, jonge vrouwen. Maar een paar jaar geleden waren ze allebei nog doodmoe en ziek. "Ik kon mijn eigen dekbed niet eens optillen en een gesprek was nauwelijks mogelijk", zegt Natasja Oosterloo. "Het is een ware hel om je op zo'n jonge leeftijd zo'n wrak te voelen", zegt Alida Katuin.

Natasja Oosterloo, een 27-jarige bedrijfskunde-studente, kreeg op haar drieëntwintigste last van extreme moeheid en duizelingen. Ze liet haar bloed controleren door de huisarts, maar die vond dat alles in orde was. "Ik kwam op internet informatie tegen over vitamine B12 en vroeg de waardes op. Het bleek dat mijn B12-gehalte behoorlijk te laag was maar de huisarts nam het niet serieus."

Ze werd steeds zieker. "Ik kon bijna niet meer normaal praten, kreeg ineens het woord 'tafel' niet meer uit mijn mond. Ik had moeite met alles wat kracht kost. Het is heel heftig zoiets mee te maken, dat wens je niemand toe." Met haar huisarts liep het spaak en ze vond een andere dokter. "Een half jaar later kreeg ik van haar wel B12-injecties. Daar ben ik uiteindelijk helemaal van opgeknapt."

Ze zet de injecties zelf, elke drie weken. "Ik voel zelf wanneer ik het nodig heb."

Alida Katuin kreeg drie jaar geleden, ze was 25 jaar, last van spierpijn en moeheid. "Mijn mondhoeken waren stuk, ik had tien aften en een ijzersmaak in mijn mond. Mijn dokter zei: ach moe, de hele maatschappij is moe. Hij dacht dat het een burnout was en vroeg of ik wel genoeg uitdaging had in mijn werk."

Alida is receptioniste/telefoniste bij VCD IT Groep. "Ik had het juist erg naar mijn zin in mijn werk, maar mijn leven bestond wel uit weinig meer dan werk. Ik was zo moe dat ik 's avonds niets meer kon." Via haar huisarts werd haar bloed getest. "Het B12 was wat aan de lage kant, maar dat was geen probleem vond de dokter."

Ze ging op zoek op internet en stuitte op informatie over B12. Daarmee ging ze naar een internist in het ziekenhuis. Die vond dat er geen sprake was van B12-tekort, maar ze mocht toch meedoen met een proefbehandeling met injecties. "Daar knapte ik enorm van op. Meteen na de eerste injectie voelde ik me hyper." De internist besloot echter toch dat de injecties niet hielpen. Alida ging naar een andere huisarts en die gaf haar wel B12.

Na een aantal weken was ze weer de oude. "Wat straal je, zeiden vrienden en vriendinnen. Ik had ineens weer energie om 's avonds nog leuke activiteiten te ondernemen, ik hoefde ineens niet meer elke dag om tien uur naar bed." Ze vond een andere huisarts, die haar wel B12-injecties wilde geven, en krijgt nu eens in de zes weken een injectie.

Stichting wil serieuze diagnose B12

GRONINGEN. Natasja Oosterloo is vice-voorzitter en webmaster van de Stichting B12 Tekort, die enkele jaren geleden is opgericht om op te komen voor patiënten. Via een forum op internet kwamen verschillende patiënten met elkaar in contact, en vaak met vergelijkbare verhalen over onbegrip en afhoudende dokters.

Een belangrijk doel van de stichting is dat artsen beter en sneller bepalen of patiënten een B12-tekort hebben. Ze zouden de bloedwaardes anders moeten interpreteren en een betere bloedtest moeten gebruiken.

"De stichting wordt steeds groter en we worden steeds serieuzer genomen", merkt Oosterloo. "De website heeft 50.000 bezoekers per maand en twee miljoen hits. We hebben een forum met bijna 2500 leden."

Groninger Henk de Jong komt de eer toe de ziekte enkele jaren geleden echt op de kaart te hebben gezet. Hij heeft nadat zijn vrouw ziek werd en niet de goede behandeling kreeg zijn ziel en zaligheid gestoken in een website waar duizenden patiënten op terecht kwamen. "Henk heeft het balletje laten rollen en hij heeft echt enorm veel mensen geholpen met zijn website", zeggen Oosterloo en Katuin.

Henk de Jong juicht de activiteiten van de stichting toe. "Het is noodzakelijk dat de medische wereld beter op de hoogte raakt van B12-tekort", vindt De Jong. Een van zijn strijdpunten is dat er sinds kort een betere bloedtest is voor de bepaling van B12-tekort, maar die test wordt vooralsnog alleen in Erasmus MC in Rotterdam en Medisch Spectrum Twente toegepast. "de rest van Nederland blijft maar met de foute test werken", vindt De Jong.

Een ander punt dat hem stoort, is dat vrijwel onbekend is dat ook kinderen aan B12-tekort kunnen lijden. "Het is echt een ramp en ik overdrijf niet", zegt De Jong.

VITAMINE B12
Mensen krijgen vitamine B12 normaal gesproken binnen uit vlees, vis, eieren en zuivel. Het is wateroplosbaar en wordt in het lichaam opgeslagen waardoor een gezond persoon voor drie tot tien jaar in voorraad heeft.
Een tekort aan vitamine B12 kan verschillende oorzaken hebben. Het kan liggen aan het afweersysteem en aan de opname van de vitamine door het lichaam. Mensen die te weinig B12 opnemen, bouwen langzamerhand een tekort op dat ook maar langzaam weer kan worden aangevuld.

Klik hier voor een eerder artikel (10-07-2007) in het DvhN en veel andere regionale kranten.

| Naar de beginpagina |