Voeding en B12-tekort | |
Laatste aanpassing: 14-10-17 |
Vitamine B12 komt van nature alleen voor in
voeding van dierlijke herkomst.
Daarom is een waarschuwing aan veganisten hier
op zijn plaats. Veganisten gebruiken helemaal geen dierlijk voedsel, zoals
vlees, vis, eieren en melkproducten.
Het is zo langzamerhand genoegzaam bekend
dat het (biologisch actieve) vitamine B12 niet voorkomt in plantaardig voedsel. Als er soms
iets gevonden wordt op plantaardig voedsel is dit een gevolg van de (dierlijke) bemesting. Ook maakt
het lichaam geen B12 aan waar de mens iets aan heeft. Dit aanmaken gebeurt dan
in de dikke darm. De plaats van opname (het laatste gedeelte van de dunne darm)
is dan echter al een gepasseerd station. Dus deze B12 heeft geen effect.
Een veganist die geen B12-tabletten gebruikt en geen voedsel waaraan
kunstmatig B12 is toegevoegd, krijgt gegarandeerd een B12-tekort. De klachten
zijn dan dezelfde als bij de ziekte van Addison-Biermer. Dit kan soms pas na
jaren van veganistische voeding de kop opsteken. Men kan niet zeggen het gaat al
vijf jaar goed en ik heb geen last dus het is niet schadelijk. Dit is een heel langzaam
proces en kan vele jaren duren. Van
een veganistisch dieet krijg je niet de ziekte die op deze site beschreven
staat. Maar als er te lang een B12-tekort is, kan dit wel tot dezelfde klachten
en blijvende
beschadigingen (zenuwstelsel) leiden.
Omdat veganisten veel voedsel eten waar foliumzuur in zit wordt een tekort aan
B12 gemaskeerd in het normale bloedbeeld en kunnen neurologische problemen haast
ongemerkt ontstaan.
Door een te lage B12-waarde kan ook een verhoogde homocysteïne-spiegel
in het bloed ontstaan. En dit verhoogt weer de kans op hart- en vaatziekten.
Veganisten zijn soms moeilijk te
overtuigen van het belang van B12-suppletie. Er worden dan oneigenlijke argumenten
gebruikt, zoals:
"Vleeseters krijgen net zo goed een B12-tekort". Dit kun je zo niet
zeggen omdat de niet-veganisten dit door een opnamestoornis krijgen en een
veganist door een voedseldeficiëntie. Dus je praat over totaal verschillende
oorzaken.
"Als ik maar vleesvervangers eet is er niets aan de hand". Het is niet zo dat iets wat op vlees lijkt ook B12 bevat. De vleesvervangers zijn gemaakt uit plantaardige grondstoffen. Dus de stelling gaat alleen op als aan de vleesvervanger kunstmatig voldoende B12 is toegevoegd. Sojamelk is heel iets anders dan melk. Sojamelk is plantaardig en daar zit dus van nature geen B12 in. Daarom zit er ook geen B12 in tempé en tofu.
Voor vegetariërs geldt:
Omdat zij wel melkproducten en eieren eten zal bij hen niet zo gauw een
B12-tekort ontstaan. De waarde ligt gemiddeld wel iets lager dan bij vleeseters.
Vegetariërs met een lactose-intolerantie moeten extra oppassen. Dus een
B12-supplement gebruiken.
Zwangerschap:
Als een vegetarische, maar vooral een veganistische vrouw zwanger is of wil
worden, dan is een B12-bloedtest op zijn plaats. Tijdens de zwangerschap heb je
extra foliumzuur maar ook B12 nodig. Voor het foliumzuur wordt tegenwoordig wel
gezorgd. Dit extra foliumzuur kan een B12-tekort in het normale bloedbeeld (Hb,
MCV, aantal rode bloedcellen) verbloemen. Dus al is er geen afwijkend bloedbeeld
dan nog op B12 laten prikken. Ook de moedermelk kan minder B12 bevatten, daarom
is flesvoeding soms beter, zeker bij veganistische moeders.
Vegetarisch
en een B12-tekort Vegetariërs die wel regelmatig eieren, kaas en andere melkproducten gebruiken krijgen hierdoor geen B12-tekort. Als er wel een tekort ontstaat dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door een opnameprobleem van vitamine B12. De behandeling is dan natuurlijk met injecties. Als vegetariërs een lage B12 hebben en de hierbij behorende klachten dan lopen ze het risico dat de oorzaak ten onrechte bij het eetpatroon wordt gelegd, terwijl een vegetariër ook Addison-Biermer kan krijgen. Het is dan niet het een of het ander. Vegetariërs die ook nog eens weinig melkproducten gebruiken lopen na jaren een grote kans om een tekort aan B12 te ontwikkelen met de klachten uit het symptomenlijstje. Het blijft in deze situatie altijd mogelijk dat het of door het dieet komt of door de B12-opnameziekte. Het is dan in elk geval noodzakelijk dat er gestart wordt met de injecties, ook al is men 100% zeker dan het eetpatroon de oorzaak is. Met de (tijdelijke) injecties wordt de B12 veel sneller aangevuld dan met tabletten en daardoor ook het mogelijke herstel bespoedigd. Voor dokters is het beter geen risico te nemen vanwege mogelijk blijvende schade door een langdurig B12-tekort. - B12 via de (natuurlijke) voeding is altijd beter dan via tabletten - - Spirulina en chlorella
bevatten geen biologisch actieve B12, - Veganisme/planteneters Anorexia nervosa |
Lees
hier het belang van B12 in de voeding
| Terug naar: Informatie over de ziekte | Naar de beginpagina |