Een veel voorkomende klacht wat kan passen bij een B12-tekort is vermoeidheid. Echter, een B12-tekort kan veel meer veroorzaken dan alleen vermoeidheid. Wist jij dat het ook ernstige neurologische schade kan aanrichten? Een vitamine B12-tekort wordt niet voor niets de slepende sloper genoemd. In dit artikel bespreken we de impact van neurologische schade door een B12-tekort, hoe je de symptomen kunt herkennen en hoe het behandeld hoort te worden.
Neurologische schade door een B12-tekort
B12 is essentieel voor een gezond functionerend zenuwstelsel. Het speelt een hele belangrijke rol bij de productie van de myelineschede, dit is de beschermende laag rondom de zenuwcellen. Een tekort aan B12 kan leiden tot demyelinisatie: De myeline (isolatielaag die om de zenuwbanen zit) wordt afgebroken en de zenuwcellen worden blootgesteld en wordt beschadigt. Dit kan leiden tot een breed scala aan neurologische symptomen, waaronder tintelingen en gevoelloosheid in handen en voeten, het gevoel hebben op ‘watten’ te lopen, coördinatieproblemen, geheugenverlies, spierzwakte, uitvalsverschijnselen en zelfs cognitieve stoornissen.
Gecombineerde strengziekte
Een erge vorm van neurologische schade door een B12-tekort is een gecombineerde strengziekte. Hierbij worden zowel het ruggenmerg als de perifere zenuwen aangetast, wat kan leiden tot ernstige neurologische symptomen zoals spierzwakte, loopproblemen en in ernstige gevallen zelfs verlamming. Behandeling met vitamine B12-injecties is dan noodzakelijk om het B12-tekort op celniveau aan te vullen. Of de schade volledig te herstellen is, hangt af van hoelang de klachten al bestaan en van de juiste behandeling met B12-injecties.
Vitamine B12-tekort de slopende sloper
Het is belangrijk om een B12-tekort zo vroeg mogelijk te herkennen om neurologische schade te beperken en het liefst voorkomen. Symptomen van een B12-tekort kunnen vaag zijn en worden vaak verward met andere aandoeningen, waardoor de diagnose nog te vaak wordt gemist. Een uitgebreid bloedonderzoek kan een B12-tekort vaststellen. Herken jij je in de verschillende symptomen en loop je al langer rond met klachten? Laat dan een uitgebreid bloedonderzoek afnemen om te testen of het een B12-tekort is.
B12-injecties
Gelukkig is een B12-tekort goed te behandelen met B12 injecties. Daarnaast is het ook goed om onderzoek te laten doen naar de onderliggende oorzaak van het tekort. In de regel geldt zolang de oorzaak niet is gevonden of kan worden weggenomen, door te blijven gaan met injecties. In de praktijk is dit toch vaak levenslang.
Neurologische schade B12-tekort
Het is duidelijk dat een B12-tekort meer kan veroorzaken dan alleen vermoeidheid. Het kan ook ernstige neurologische schade aanrichten, met grote gevolgen op de kwaliteit van leven. Het is daarom van groot belang om een B12-tekort tijdig te herkennen en te behandelen om (verdere) neurologische schade te voorkomen. Als je symptomen ervaart die mogelijk verband kunnen houden met een B12-tekort, aarzel dan niet om een arts te raadplegen en een uitgebreide bloedtest te laten uitvoeren.