B12-tekort en de relatie met andere zaken

Beginpagina

Laatste aanpassing: 28-08-18

B12-tekort door andere oorzaken

Syndroom van Imerslund-Gräsbeck
Spruw
Ziekte van Crohn
Coeliakie
Lactose intolerantie
Visselintworm
Dunnedarmproblemen
Short Bowel Syndrome
Ileostoma
Maagoperatie
Gastric bypass
Scopinaro
Duodenal Switch
Sleeve-operatie
Buismaag
Dumpingsyndroom
Maagbandje
Exocriene Pancreas-insufficiëntie
Vagotomie, HSV
Lachgas
Maagzuurremmers
Metformine
Veganisme
In het algemeen kunnen problemen met de dunnedarm opnamestoringen geven voor vitamine B12. Onder andere bij Coeliakie, Spruw, ziekte van Crohn, zweren, ontstekingen, bacteriële overgroei en operatieve verwijdering van het laatste stuk van de dunnedarm. Bij een lactose intolerantie wordt alles waar melkproducten in zit vermeden. Hierdoor is de B12-inname lager dan normaal. Zeker als men daarnaast ook vegetariër is. 
Een vissenlintworm kan ook een tekort doen ontstaan. Bij een maagverwijdering heb je last van het z.g. dumpingsyndroom. Mensen die dit hebben moeten B12-injecties hebben omdat de Intrinsic Factor ontbreekt. Langdurig gebruik van maagzuurremmers of vagotomie kan ook een B12-tekort veroorzaken.
Na een maagresectie of na verwijdering van het laatste stuk van de dunnedarm (Short bowel/ileostoma), dient direct na de operatie gestart te worden met B12-injecties voor de rest van het leven.
Langdurig gebruik van het medicijn Metformine kan de B12 resorptie doen afnemen.
Mensen die na slokdarmkanker een z.g. "buismaag" hebben, lopen het risico op een B12-tekort. Klik hier voor informatie van de SPKS (voorheen Stichting DOORGANG).
Na plaatsen van een maagbandje is het verstandig om elk jaar de B12-waarde te testen. Kijk hier. Dit geldt in het het algemeen na operaties vanwege overgewicht.
Ook mensen met problemen met de alvleesklier moeten verdacht zijn op een B12-tekort. Klik hier.
Blootstelling aan lachgas, wat gebruikt wordt voor narcose, kan ook grote hoeveelheden B12 in het lichaam te niet doen. Dus kan dit met al een lage B12-waarde, de klachten na een operatie sterk verergeren.
Vegetariërs doen er goed aan voldoende melkproducten en eieren tot zich te nemen, eventueel aangevuld met B12 tabletten. Veganisten moeten altijd B12 tabletten slikken omdat deze vitamine uitsluitend in dierlijk voedsel voorkomt. Bepaalde vleesvervangers zijn verrijkt met B12. Kies daarvoor alsook voor frisdrank waar B12 in zit.

Een ileumresectie en de dokter wil geen injecties geven. Lees het verhaal van Sandra

  Samengaan van PA met andere auto-imuunziekten

Schildklierziekten
Vitiligo
Ziekte van Addison
Myasthenia gravis
Syndroom van Sjögren
Sarcoïdose
Diabetes I
(Pfeiffer)
Andere auto-immuunziekten komen vaker voor in combinatie met Addison-Biermer (Pernicieuze Anemie) en omgekeerd. Dit zijn ziekten aan de schildklier zoals een te traag- of een te snelwerkende werkende schildklier, Vitiligo (pigment stoornis), de ziekte van Addison en Diabetes I.
Als er twee of meer auto-immuunziekten samengaan dan spreekt men van PAIS (Polyglandulair Auto-Immuuninsufficiëntie Syndroom).

Een vaak voorkomende combinatie is een te traag werkende schildklier en Addison-Biermer (B12-tekort). Omdat de klachten ook erg op elkaar lijken, moet er bij zo'n ziekte altijd aan gedacht worden dat er een tweede aanwezig is. Zie
hier over schildklier en B12.
Het lijkt er op dat mensen met Pfeiffer ook een grotere kans op A-B hebben. In elk geval lijken de klachten op elkaar.
Dus bij klachten die op een B12-tekort lijken, kan het zinvol zijn om de B12 van het bloed te laten testen. En bij een B12-tekort kan het zinvol zijn de schildklierfuchtie te laten testen.





Zwangerschap en B12

Foliumzuur
Vitamine B12
de pil
Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam extra foliumzuur en vitamine B12 nodig. Voor foliumzuur wordt meestal wel gezorgd. Voor de zwangerschap al wordt vaak foliumzuur gebruikt om de kans op een "open ruggetje" te verkleinen. 
Het gedurende lange tijd gebruiken van de pil kan de B12-waarde in het bloed wat lager doen zijn, maar hierdoor ontstaat geen functioneel tekort. Een lage B12 mag niet alleen op het gebruik van de pil worden geschoven. 
De behoefte aan B12 wordt groter tijdens de zwangerschap. De extra inname van foliumzuur kan een eventueel tekort aan B12 in het bloedbeeld verbloemen. D.w.z. dat een algeheel bloedonderzoek normaal kan zijn terwijl er toch een B12-tekort is. In zo'n situatie moet specifiek op B12 worden gemeten.
Vrouwen die jarenlang vegetarisch hebben geleefd, moeten extra oppassen als ze zwanger zijn of willen worden. 
Soms ontstaan er grote problemen bij de moeder na de geboorte van het kind, die in die situatie niet direct met een B12-tekort in verband worden gebracht. Meestal had de moeder dan al langer een verminderde opname. Door de zwangerschap komt de ziekte dan in een stroomversnelling. Ook als er zwangerschappen kort na elkaar zijn, dan kan dit een te grote aanslag op de voorraad B12 veroorzaken.
Ook moet opgepast worden met borstvoeding als de moeder een B12-opnamestoornis heeft.
Klik hier voor meer uitgebreide informatie over zwangerschap en B12

Pas op met een andere diagnose

Overgangsklachten
ME/CVS
MS
Alzheimer/dementie
Fibromyalgie
PDS prikkelbare darm syndroom
Burn-out
Psychische problemen
Postnatale depressie
Burning Mouth Syndrome
Vrouwen raken in de overgang rond een leeftijd van 50 jaar. Op deze leeftijd wordt de kans op de ziekte Addison-Biermer ook groter dan bij jongeren. Een aantal van de klachten lijken erg op elkaar. Dus pas op als de klachten op de overgang worden geschoven. Het kan een B12-tekort zijn.
Als de diagnose ME/CVS (Chronisch Vermoeidheids Syndroom) of Fibromyalgie gesteld is wees dan ook op een B12-tekort verdacht. Hetzelfde geldt bij een Burn-out, stress, psychische problemen of postnatale depressie. De klachten door MS lijken ook erg veel op die bij een B12-tekort. Ook een "Burning Mouth syndrome" kan door een B12-tekort veroorzaakt worden. 
In al deze gevallen dient eerst een B12-tekort uitgesloten te worden. Bij dit uitsluiten mag men een laag/normale B12-waarde niet als goed beoordelen. Er moet dan zeker op homocysteïne en methylmalonzuur worden getest. In elk geval moet over langere tijd een dalende trend worden uitgesloten. Dus aan de hand van een enkele meting die boven de ondergrens zit kan men een B12-tekort, als oorzaak van de klachten, niet uitsluiten. 

-

Wat er zoal fout kan gaan met de verkeerde diagnose
Omdat de klachten door een B12-tekort er al kunnen zijn bij een normaal bloedbeeld en bij een nog laag/normale B12 in het bloed, wordt de diagnose nogal eens gemist. De dokter ziet deze "Onverklaarde lichamelijke klachten" als een probleem, want hij vindt geen lichamelijke oorzaak. En omdat de patiënt én de dokter graag een diagnose willen vaststellen komt het vaak tot Fibromyalgie, ME of Burn-out. Dit kan erg nadelig zijn omdat het werkelijke probleem blijft bestaan en ondertussen zijn tol eist. Pas op een te laat moment wordt ontdekt dat er problemen door een B12-tekort zijn. Dit is dan wellicht de hoofdoorzaak van alle problemen, maar de dokter had dit niet gezien en komt dan met een tweede diagnose in plaats van de eerste (foute) te herzien. 
Na start van de behandeling kan er nog van alles mis gaan. Na injecties is de B12 in het bloed prima volgens de referentiewaarden, maar dit zegt niet zoveel over de B12-status van de patiënt. En zeker niet over de klachten die voor een deel blijvend kunnen zijn en voor een deel een hele lange tijd van behandelen nodig hebben om te kunnen herstellen. In deze situatie loop je de kans dat de dokter denkt dat het toch geen B12-probleem is omdat de injecties niet het beoogde effect hebben. 
Hierdoor kan het gebeuren dat de blijvende schade die door het B12-tekort is veroorzaakt, en niet als zodanig wordt (of wil worden) gezien toch nog een andere "verkeerde" diagnose opgeplakt krijgt. Omdat veel mensen in die situatie Fibromyalgie-achtige klachten hebben, ligt de onjuiste diagnose Fibromyalgie dan weer op de loer.  Het stoppen van de injecties kan dan rampzalige gevolgen hebben.
Hypofyse
De hypofyse is een belangrijk orgaan, o.a. voor de schildklierwerking.
De hoogste concentratie B12 (niet hoeveelheid) bevindt zich in de hypfyse. Je zou denken dat een ongezien of onbehandeld B12-tekort invloed zou kunnen hebben op de schilklierwerking, maar dit is nog nooit aangetoond.
Er is mij enkele keren gemeld dat na starten van de injecties, de schildklierwaarden weer "bijtrokken". Niet duidelijk is het welke kant het dan op gaat. Verdient onderzoek.
Des te meer een reden om bij een iets afwijkende schildklierwerkeing ook naar de B12-status te kijken (B12, MMA en tHcy).

Dit gedeelte pretendeert niet volledig te zijn, maar dient ervoor om de belangrijkste zaken, die naast de ziekte van Addison-Biermer (Pernicieuze Anemie) een rol kunnen spelen in een B12-tekort of het ontstaan van nog een ziekte, te noemen. 

 | Naar de beginpagina |