Ziekte van Addison-Biermer/Pernicieuze Anemie en B12-tekort

--Reacties uit 2016--

In dit gedeelte worden reacties vermeld zoals ze ontvangen zijn via e-mail en voor zover deze van belang zijn voor andere bezoekers van de site. In het bijzonder geldt dit voor de ervaringen die mensen hebben gehad met deze ziekte. Van de binnengekomen mails is maar een klein percentage geplaatst. Geplaatst worden vooral die mails, waarbij duidelijk van een B12-probleem sprake is en waarbij diagnose en/of behandeling te wensen overlaten. De reacties van mensen die wel advies kregen maar waarbij een B12-tekort (nog) niet zeker was komt u hier bijna niet tegen. Dit laatste is goed om te weten, anders zou u een vertekend beeld kunnen krijgen.

Andere jaren
| Naar beginpagina



December 2016

Na jaren van dokteren ontdekte ik de vergeten ziekte

Lees hier het verhaal van Jacqueline


Een broer vertelt
- B12 deficiëntie is vaak familiair -

01-11-2016. Een tijdje terug deed zich het volgende voor: mijn broer is met acuut psychotische klachten en zware depressiviteit gedwongen opgenomen in een kliniek (de laatste opname was 20 jaar geleden). Heel triest, maar nauwelijks verklaarbaar volgens de artsen en psychiaters. Hij is extreem achterdochtig, apatisch en doodmoe. Hij kon hieraan voorafgaand niet of nauwelijks slapen en heeft uit wanhoop zichzelf verwond etc.. Uit het bloedbeeld bleek wel dat zijn bloedspiegel niet in orde was. Ook zijn er klachten van ernstige obstipatie! 
Op mijn aandringen (krijg zelf al langer B12-injecties) is zijn vit. B12 gemeten en ook vit.D. En wat blijkt: zijn vit D was ernstig verlaagd en zijn vit B12 was nauwelijks meer meetbaar en zit onder de 37 pmol/L. 
Ik werd bedankt voor mijn suggestie en ze zijn nu onmiddellijk gaan injecteren. Helaas hebben ze niet eerst zijn MMA en homcysteïne getest. Wat kunnen ze nu doen? Wat raad je mij en mijn broer nu aan? Ik ben wederom geschrokken van de onwetendheid rondom dit probleem al werd ik uitdrukkelijk bedankt voor mijn aanbeveling. Op mijn verzoek en advies gaat de psychiatrisch verpleegkundige nu jouw site bezoeken en ook die van de B12 Research Group. Toch blijf ook ik gefrustreerd, omdat mijn huisarts nog altijd bang is voor toxiciteit en overdosering. 

Antwoord:
Je hebt het leven van je broer gered toen je adviseerde om bij hem op Vit. D en B12 te laten prikken. Zo zie je maar dat het ook in de psychiatrie een onbekend fenomeen is.
Hij moet de komende tijd, naast de vit. D, elke drie dagen een injectie B12 krijgen. Net zo lang tot het een heel stuk beter gaat. MMA en homocysteïne testen was niet nodig bij zo een extreem lage waarde. En blijvend aan de injecties.

29-11-2016. Nu even een update over de stand van zaken. Ik heb je verteld over de plotselinge opname van mijn broer in een psychiatrische inrichting. Na toediening van B12 injecties is hij nu weer thuis en het gaat erg goed met hem, gelukkig. Eigenlijk gaat het nu beter met hem dan daarvoor! Nu gaat het echter om het vervolg, want zoals te verwachten concluderen de artsen (psychiater en huisarts) dat de waardes nu goed zijn en er verder niks hoeft te gebeuren! Echt ongelooflijk frustrerend dat het nu weer gebeurt!  Men stopt met de behandeling omdat de B12-waarde weer normaal is...

-

10 juni 2016 Deze folder of patiëntenbrief krijgt een B12 patiënt mee van de huisartsenpraktijk uit Rozenburg. Het plaatje is een deel hiervan, wat de behandeling beschrijft. Het is niet duidelijk door wie dit "opgesteld protocol" is gemaakt. Maar wat wel duidelijk is dat er soms maar wat wordt gedaan op dit gebied. Er wordt zo gemakkelijk bij gezet "Uit onderzoek blijkt..."
Deze tekst veroorzaakt een ramp voor de B12-patiënt. Onbegrijpelijk dat dit gebeurt.



-

Juni 2016. Jolanda trof het niet met haar huisarts. Ze had een extreem lage B12 en toch stopte de huisarts met de injecties. Lees hier wat haar dokter schreef. Deze huisarts heeft geen idee hoe dat gaat met B12. Het bekende hiaat in de opleiding en dat komt veelal nooit meer goed. Het is naief om te denken dat dokters dit zelf later in de praktijk wel oppakken. De goede niet te na gesproken. Alleen als dit de dokter zelf treft of iemand uit zijn/haar directe familie, dan gaan ze zich er wel in verdiepen. Maar verder vooral: onbekend maakt onbemind.


-

Consult maart 2016

Maart 2016. Enkele relevante bloeduitslagen: Hb = 7,7 mmol/l; MCV = 109 fl; erytrocyten = 3,52 1012/l; vitamine D3 (25-OH) = 26 nmol/l; foliumzuur = 7,7 nmol/l; vitamine B12 = 108 pmol/l. ferritine = 160 µg/l.
(drie maanden daarvoor was MCV 104 fl en vitamine B12 146 pmol/l en volgens de huisarts geen vitaminegebrek)

Citaat brief van internist:
Het betreft een 32-jarige patiënte die zich presenteert in verband met vermoeidheidsklachten en daarnaast een zeer uitgebreid diffuus klachtenpatroon, zonder duidelijke richtinggevende symptomen.  De klachten van patiënte zijn wisselend aanwezig en lijken sterk gerelateerd aan de ervaren stress. De buikklachten die patiënte tentoonspreidt zouden mogelijkerwijs geduid kunnen worden in het kader van een prikkelbare darm syndroom. Oriënterend bloedonderzoek toont behoudens een vitamine D, foliumzuur en vitamine B12 deficiëntie geen duidelijke afwijkingen. Waarschijnlijk is er sprake van een ongebalanceerd dieet in combinatie met onvoldoende zonblootstelling. Derhalve wordt besloten tot suppletie van bovengenoemde vitamines.
Bij dezen wil ik de huisarts verzoeken de 2-maandelijkse vitamine B12 injecties op zich te nemen. Tevens verzoek ik de huisarts bij dezen om de behandeling te vervolgen.
Conclusie:
ad 1. diffuus klachtenpatroon zonder duidelijke symtomatologie
ad 2. verdenking prikkelbare darm syndroom
ad 3. vitamine D, folumzuur en vitamine B12 deficiëntie.
Beleid:
ad 1. expectatief
ad 2. vermijden stress en begeleiding via de huisarts
ad 3. start colecalciferol 1 dd 800 IE p.o.
ad 3. start foliumzuur 1 dd 0,5 mg p.o.
ad 3. start hydroxocobalamine injecties 1 x per 2 maanden 1000 mcg i.m.

Dit was in een topklinisch ziekenhuis in het noorden van het land. De internist liet niet op MMA en homocysteïne testen! De huisarts in Stadskanaal zag 3 maanden eerder geen B12-tekort.
De arts in het ziekenhuis ziet de vitaminetekorten als een gevolg van slechte voeding, terwijl het B12-tekort hoogstwaarschijnlijk door een opnamestoornis van B12 komt, welke nogal eens samengaat met folumzuur- en D3-tekort.
De start met direct een injectie per 2 maanden is veel te weinig en zal de patiënte niet van haar "uitgebreid en diffuus" klachtenpatoon afhelpen. Vanuit de psychiatrie (Lentis) wil men haar aan de antidepressiva hebben.
Deze vrouw is nog dezelfde maand overgestapt naar een andere huisarts, die dit hopelijk beter oppakt en de patiënte laat starten met 2 injecties per week.
29-03-2016. Patiënte is overgestapt naar een andere huisarts en krijgt nu eerst de aanvangsdosering.
Voor de eerste injectie is eerst de homocysteïne nog bepaald en deze was 26,3 µmol/l. Veel te hoog dus. 
In de eerste week blijkt dat ze aan een injectie per drie dagen eigenlijk niet voldoende heeft. De eerste injectie heeft een duidelijk positief effect, maar is na twee dagen weer uitgewerkt. Het advies vanuit het Martiniziekenhuis was dus echt niet goed.
11-04-2016. Ze mag van de huisarts de komende drie maanden op 3 injecties per week. Een huisarts die weet hoe het werkt als je jaren met een onbehandeld B12-tekort hebt gesukkeld.
18-04-2016. Vandaag de opgevraagde gegevens van het Ommelander Ziekenhuis Groningen te Winschoten binnen gekregen. En wat blijkt? Op 18 november 2008 was haar B12-waarde 172 pmol/l met referentiegebied van 156-672 pmol/l. Dus al zwaar in het grijze gebied. Toen had er al verder getest moeten worden. Geen verdere tests maar wel enkele onterechte persoonlijkheidsstoorinissen in het dossier bijgeschreven gekregen. Alsmede terugkerende depressies. B12, de grote onbekende. 
23-04-2016. Ze mag vanaf nu zelf injecteren na bij de assistente enkele keren geoefend te hebben.

Boos

14-01-2016. Ook ik zie eindelijk het verband tussen al mijn klachten. De huisarts heeft ook bij mij vitamine B12 tekort vastgesteld en ik heb gisteren mijn eerste injectie gehad.
Binnenkort hoop ik uw site aan te vullen met een relaas van het ziekteverloop, over de vele ernstige klachten en over de houding van de huisarts. Nu ben ik nog te boos daarvoor. Maar vooral intens verdrietig om al die verloren jaren (en vrienden en relaties). Anne

Na jaren klachten ontdekt patiënt zelf de oorzaak
met dr. Google en een portie gezond verstand

09-01-2016. Sinds een aantal jaren kom ik regelmatig bij de huisarts met klachten. Deze klachten zijn breed, maar komen vooral neer op pijn in diverse gewrichten, met name heupen en schouders. Voor deze klachten ben ik eerder bij reumatologie onderzocht en daar is niets gevonden. Ook spierreuma is niet aan de orde, omdat er geen bezinking in mijn bloed is gevonden.

Lang heb ik gedacht dat de oorzaak ligt in het vele beeldschermwerk dat ik doe, maar sinds een jaar ben ik door uitval niet meer volledig aan het werk en ook nu houden de klachten aan. Ook na behandeling bij een orthomanueel therapeut i.c.m. fysiotherapie.

Eind vorig jaar is op mijn eigen verzoek mijn B12-waarde gemeten en in een tweede meting zijn vervolgens het methylmalonzuur en homocysteïne gemeten.
De waarden waren als volgt:
B12: 138 pmol/L (normaal > 145)
MMA: 970 nmol/L (normaal < 270)
tHcy: 38 µmol/L (normaal < 12)
Foliumzuur: 11 nmol/L (normaal  > 10)
Geen bloedarmoede.

Na overleg van mijn huisarts met een internist is besloten om direct met injecties te starten, en wel een startdosering van 2 injecties per week, gedurende vijf weken. Daarna volgens het standaard protocol eens per twee maanden. Op 19 november 2015 heb ik mijn laatste injectie gekregen.
Helaas heb ik niet direct verbetering gemerkt na de injecties, maar inmiddels lijken mijn klachten weer erger en bovendien constanter te worden. Met name in schouders, heupen, bovenbenen en knieën.

De huisarts zegt mij niet verder te kunnen helpen en verwacht niet dat de internist nog iets zou kunnen vinden en vindt een doorverwijzing niet nodig.
Op mijn eigen verzoek heb ik mij wel laten doorverwijzen.
Zowel de internist als de huisarts geven aan dat mijn klachten a-typisch en niet direct gerelateerd zijn aan een B12-tekort.
Wel heb ik meer klachten, die ook in de bekende lijstjes van mogelijke symptomen staan genoemd.

Tijdens mijn eerste bezoek aan een internist zijn foto’s gemaakt van hart en longen en is er bloed afgenomen voor testen van onder meer vitamine B12 en D waarden. Volgende week heb ik mijn tweede afspraak bij een internist van het Martiniziekenhuis te Groningen. Dan hoor ik ook de uitslag van deze onderzoeken.
De internist zegt op dit moment nog niet genoeg informatie te hebben.

Op zich vind ik dat ik redelijk goed wordt geholpen, echter ben ik van mening dat mijn klachten niet a-typisch zijn en dat de mogelijkheid aanwezig is dat ze met een B12-tekort te maken kunnen hebben. Hier heb ik de huisarts en internist nog niet van kunnen overtuigen.
Uiteraard probeer ik ook zoveel mogelijk uit te gaan van wat ze adviseren en wil ook niet te snel oordelen.
Op dit moment wacht ik de uitslag af van de onderzoeken die zijn gedaan.Vilian, 44 jaar.

Antwoord:
Dat je een B12-tekort hebt is overduidelijk met deze uitslagen. En daar ben je zelf achtergekomen. Niet een dokter.

Starten met twee injecties per week was ook goed,
Maar... daarna in een keer naar een per twee maanden dat gaat meestal niet goed.

Natuurlijk zijn je klachten gerelateerd aan B12. 
Een internist die iemands B12 test na start met de injecties heeft er niet veel van begrepen. 

Zo hoort de behandeling: http://home.kpn.nl/hindrikdejong/behandeling-printen.htm
Zie het kader.
Dus pas minder dan twee per week als het echt een stuk beter gaat. Dat minderen moet heel geleidelijk en volgens mij uiteindelijk minimaal een per maand.

Laat me weten wat de internist volgende week zegt. 

Als je huisarts hier onlangs was geweest dan was je behandeling beter geweest: http://umcg.net/refereeravond-endocrinologie-voor-huisartsen-27-oktober-2015/

20-01.2016. Inmiddels heb ik mijn tweede afspraak bij de internist gehad.
Er is een aantal testen gedaan. Daar is niets uitgekomen. Alle waarden vallen binnen de referentiegebieden.
Op IF-antistoffen is wel getest, echter een negatieve uitkomst.
Overige waarden;
B12: 957 pmol/l (referentie: 141 - 489)
D3 25-OH: 73 nmol/l (referentie: 50-160)
Foliumzuur: 20 nmol/l (referentie: 10-42)

Volgens de internist is het geen probleem dat ik bijvoorbeeld wekelijks een injectie neem, eventueel i.c.m. zuigtabletten.
Dan kan vervolgens worden bekeken of mijn klachten inderdaad zullen afnemen.
Op dit moment ben ik nogmaals doorverwezen naar reumatologie.
De internist kan nu verder even niets doen.

Antwoord: 
Dat de B12-waarde "goed" zou zijn was te verwachten, maar na injecties zegt dat weinig.
Daarnaast is het zo dat bij ongeveer 35% van de B12-patiënten de test op IF-antistoffen negatief uitvalt.
Mijn advies is: voorlopig doorgaan met twee injecties per week, net zo lang tot de klachten duidelijk afgenomen zijn. Uiteindelijk nooit minder dan een per maand.
Reumatologie kan volgens mij niets aan de bestaande diagnose toevoegen. Laat je geen Fibromyalgie aanpraten.

26-01-2016. Na de aanvangsdosering is op advies van de internist direct overgegaan op een injectie per twee maanden. En dit terwijl de klachten nog niet voldoende afgenomen zijn. 
"Het frequenter injecteren is op basis van de huidige diagnose niet noodzakelijk volgens de artsen".
Dit gaat dus niet goed,

B12 tekort en veel neurologische klachten
de huisarts denkt zich aan de richtlijnen te houden

03-01-2016.  Kunt u mij toevallig een arts aanbevelen die meer openstaat betreffende de behandeling van B12-tekort en zich niet persé aan de standaard richtlijnen wil houden met betrekking tot het injecteren hiervoor. Mijn beginwaarde was 115 pmol/l.
Ik kom met mijn huisarts in Schijndel niet verder. Ik heb o.a. veel neurologische klachten en ik krijg al meer dan een jaar injecties maar mijn klachten worden niet minder en dus kan het volgens mijn huisarts niet aan het tekort liggen. Hij wil absoluut niet meer injecteren dan 1 keer per maand want hij moet zich aan de richtlijnen houden zegt hij. Groet, R.K.

Antwoord: 
Natuurlijk komen de neurologische klachten hierdoor. Dat het niet van B12 zou kunnen komen is onzin.
Wijs de dokter op de behandeling bij neurlogische klachten, zie: http://home.kpn.nl/hindrikdejong/bijsluiter.pdf
Hem wijzen op de laatste zin: bij neurologische problemen langdurig twee injecties per week.
En vraag hem een uitdraai van zijn richtlijn bij B12-deficiëntie. Volgens mij heeft hij die niet.
Ik zal je een naam sturen van een intenrist waarbij je een consult moet regelen.



| Terug naar de beginpagina | Naar begin van deze pagina |