Ziekte van Addison-Biermer/Pernicieuze Anemie en B12-tekort

--Reacties uit 2018--

In dit gedeelte worden reacties vermeld zoals ze ontvangen zijn via e-mail en voor zover deze van belang zijn voor andere bezoekers van de site. In het bijzonder geldt dit voor de ervaringen die mensen hebben gehad met deze ziekte. Van de binnengekomen mails is maar een klein percentage geplaatst. Geplaatst worden vooral die mails, waarbij duidelijk van een B12-probleem sprake is en waarbij diagnose en/of behandeling te wensen overlaten. De reacties van mensen die wel advies kregen maar waarbij een B12-tekort (nog) niet zeker was komt u hier bijna niet tegen. Dit laatste is goed om te weten, anders zou u een vertekend beeld kunnen krijgen.

Voorgaande jaren
| Naar beginpagina



Augustus 2018

Het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gebruikt deze beslisboom voor vitamine B12 deficiëntie:

Een B12-tekort wordt hier uitgesloten als de MMA niet is verhoogd. Het is echter al langer bekend dat er ook een tekort kan zijn bij een MMA die normaal is. Alleen al hierdoor zullen veel B12 deficiënties gemist worden. Bovendien staat er dat boven 150 pmol/L een B12 deficiëntie uitgesloten is! En daarnaast worden kinderen met dezelfde waarden beoordeeld en dat geeft nog meer missers.
Dan krijg je de situatie dat er een kind van 13 jaar in dit ziekenhuis komt met een B12 van 118 pmol/L, een ernstig tekort voor een kind van deze leeftijd. Omdat de MMA op 0,34 staat en niet op 0,35 concludeert het laboratorium en ook de kinderarts dat B12 deficiëntie uitgesloten is. Een fout die letterlijk ziekmakend en zenuwslopend zal zijn.

 

Januari 2018
In 2014 kwam het Nederlands Huisartsen Genootschap met het Standpunt B12-deficientie. Geschreven door Tjerk Wiersma en Hèlen Woutersen-Koch. Het advies van een huisarts in Amstelveen is hiervan afgeleid. Een tekst die bij de ziekte van Addison-Biermer of een andere opnamestoornis voor B12 voor grote problemen zal zorgen. De behandeling hoort in deze gevallen met de vanouds beproefde B12-injecties.
Zie hieronder de brief van de huisarts.

Het doel van het Standpunt B12-deficiëntie lijkt vooral om de zaak omtrent B12-tekort te sussen en alle verantwoordelijkheid bij de patiënt neer te leggen. Elke van de drie eerste zinnen in bovenstaande brief vertoont een ernstige misvatting::

  1. Bij een verlaagde B12-waarde hoort de behandeling met injecties en niet met een oraal supplement.

  2. Als de waarde laag-normaal is, dan kan dit een voorstadium zijn van een verlaagde waarde in het bloed. In deze situatie kunnen er al klachten zijn door een functioneel tekort. Dus een tekort op weefselniveau. Dit heeft niets met het voedingspatroon van doen.

  3. Boven deze waarde is een functioneel tekort niet uit te sluiten, zeker niet bij kinderen.

Dokters melden nogal eens: "Volgens recent onderzoek kunnen B12-tabletten volstaan." Hiermee wordt de patiënt om de tuin geleid. Er is geen adequaat onderzoek naar gedaan. Dit Standpunt en ook het artikel in 2009 door Michiel Duyvendak, ziekenhuisapotheker en Gerrit J. Veldhuis, internist-hematoloog van het Antonius Ziekenhuis te Sneek worden niet gedekt door de juiste onderzoeken.

Lees het hier: Oral vitamin B12 compared with intramuscular vitamin B12 for vitamin B12 deficiency


| Terug naar de beginpagina | Naar begin van deze pagina |